Популярне

Промислова революція 4.0. На порозі нової епохи

Однією з основних тем Всесвітнього економічного форуму в Давосі знову стала Четверта промислова революція - 27 засідань фонду у 2017 році були присвячені Індустрії 4.0.


Економісти дедалі частіше говорять про настання Четвертої промислової революції.

Однією з основних тем Всесвітнього економічного форуму в Давосі знову стала Четверта промислова революція - 27 засідань фонду у 2017 році були присвячені Індустрії 4.0.
Таку назву отримала нинішня епоха інновацій, коли передові технології радикально змінюють цілі галузі економіки приголомшливо швидкими темпами.
 
Виникне зовсім новий тип промислового виробництва, який буде грунтуватися на так званих великих даних і їх аналізі, повній автоматизації виробництва, технологіях доповненої реальності та інтернеті речей.
 
Корреспондент.net вирішив розібратися, що таке Четверта промислова революція.
 
Всесвітній економічний форум. Що це?
 
ВЕФ - це приватний фонд зі штаб-квартирою в Женеві, підтримуваний міжнародними членами і партнерами, які вносять фінансовий вклад. На щорічній зустрічі вони діляться своїм досвідом і думками з різних питань.
 
Серед близько сотні партнерів форуму є такі гіганти, як ABB, Nestle, Barclays, Credit Suisse, Deloitte, Deutsche Bank і Google. Вони визначають порядок денний ВЕФ і участь у його фінансуванні: щороку кожен вносить суму в 115 тис. доларів.
 
Членами фонду є близько 1,2 тис. найбільших компаній світу, які сплачують 31,5 тис. доларів за рік. Також запрошуються політики, видатні мислителі, науковці і журналісти.
 
Форуму в Давосі вдається збирати під одним дахом 2,5 тис. представників політики, бізнесу, науки і ЗМІ з більш ніж 90 країн світу, щоб усім разом обговорювати поточні проблеми заради поліпшення світу.
 
Ознаки Індустрії 4.0
 
Перша промислова революція розпочалася в другій половині XVIII ст. після появи парових машин, які дозволили перейти від ручної праці до машинного.
 
Друга сталася з освоєнням електрики і характеризувалася розвитком масового конвеєрного виробництва.
 
Третя промислова революція, її ще називають цифровою, розпочалася в другій половині ХХ ст. зі створення цифрових комп’ютерів і подальшої еволюції інформаційних технологій. Наш світ живе саме в цю епоху.
 
Цифрова революція на цей період часу переходить у четверту, особливість якої полягає в масовому впровадженні кіберфізичних систем у виробництво.
 
Як описує промислову революцію 4.0 засновник ВЕФ Клаус Шваб, вона стирає межі між фізичними, цифровими і біологічними сферами. До речі, він написав книжку про це, яка так і називається: "Четверта промислова революція".
 
Індустрія 4.0 стирає межі між фізичними, цифровими і біологічними сферами.
 
"Мова йде про хвилю відкриттів, обумовлених розвитком можливостей встановлення зв’язку: роботи, дрони, розумні міста, штучний інтелект і дослідження головного мозку", - говорить Швабе.
 
Передбачається, що ці кіберфізичні системи будуть об’єднуватися в одну мережу, зв’язуватися одна з одною в режимі реального часу, самоналаштовуватися і навчатися новим моделям поведінки.
 
Вони зможуть вибудовувати процес виробництва з меншою кількістю помилок, взаємодіяти з виробленими товарами і за необхідності адаптуватимуться під нові потреби споживачів.
 
Наприклад, виріб у процесі випуску зможе сам визначити обладнання, здатне виробити його, при цьому в повністю автономному режимі без участі людини.
 
Товар у процесі випуску зможе сам визначити обладнання, що здатне виробити його.
 
Першими кроками світу до нової промислової революції стали хмарні технології, розвиток способів збору і аналізу Big Data, краудсорсинг, біотехнології, безпілотні автомобілі і медицина, заснована на 3D-друку. У світі фінансів це криптовалюта Bitcoin і технології Blockchain.
 
Великі дані (Big Data)
 
Поняття Big Data - це сукупність технологій, які покликані здійснювати такі операції:
 
- обробляти великі порівняно зі стандартними сценаріями обсяги даних;
 
- вміти працювати зі швидко отримуваними даними в дуже великих обсягах;
 
- вміти працювати зі структурованими і погано структурованими даними паралельно в різних аспектах.
 
Прикладом Big Data може стати Великий адронний коллайдер, який виробляє величезну кількість даних і робить це постійно. Установка безперервно видає великі обсяги даних, а вчені з їх допомогою вирішують паралельно безліч завдань.
 
Інтернет речей (Internet of Things)
 
Internet of Things - концепція простору, у якому все з аналогового і цифрового світів може бути поєднане.
 
 
Це не просто безліч різних приладів і датчиків, об’єднаних між собою дротяними і бездротовими каналами зв’язку і підключених до інтернету, а це більш тісна інтеграція реального і віртуального світів, у якому спілкування виробляється між людьми і пристроями.
 
Віртуальна і доповнена реальність
 
Вірутальна реальність (virtual reality) - створений технічними засобами світ, який передається людині через його відчуття через зір, слух, нюх і дотики. Віртуальна реальність імітує як вплив, так і реакції на вплив.
 
Доповнена реальність (augmented reality) означає можливість додавати фізичним об’єктам віртуальні властивості: наприклад, відображення інформації про них, яка, до того ж, може бути індивідуалізована під конкретного суб’єкта сприйняття.
 
3D-друк
 
Друк на 3D-принтері може здійснюватися різними способами і з використанням різних матеріалів, але в основі будь-якого з них лежить принцип пошарового створення (вирощування) твердого об’єкта.
 
Це універсальний метод створення великого спектра фізичних об’єктів на базі єдиної платформи. Він надає можливість відмовитися від різнорідних підходів до вирішення різноманітних завдань на користь єдиного підходу, реалізованого в цифровому вигляді.
 
Є також експериментальні біопринтери, у яких друк 3D-структури майбутнього об’єкта (органу для пересадки) проводиться краплями, що містять живі клітини.
 
Наслідки і ризики промислової революції
 
Для економіки
 
Галузі економіки, які мають доступ до великих масивів даних, отримають можливість радикально підвищити якість прийнятих рішень на їх основі, особливо рутинних.
 
Це стосується банківських і юридичних послуг, страхування, бухгалтерії, управління, консалтингу і аудиту, метрологічного забезпечення й охорони здоров’я.
 
Клаус Шваб виділяє чотири основних ефекти:
 
- зростання очікувань з боку замовника;
 
- поліпшення якості продуктів;
 
- спільні інновації;
 
- нові форми організації.
 
Перевага буде у компаній, які мають унікальну платформу, яка об’єднує безліч людей.
 
Для людей
 
Хоча людина і хоче звільнитися від важкої і рутинної праці, але цілковита незалежність виробництва від людей призведе до масової втрати робочих місць, що зараз можна спостерігати в країнах, де практикується автоматизація на заводах і фабриках.
 
Розвиток технологій також може викликати збільшення розриву між доходами від капіталу і від праці і, як наслідок, зростання нерівності. Попит на працівників з низьким рівнем освіти і більш низькою кваліфікацією, навпаки, знизиться.
 
Тому експерти закликають держави вже зараз перейнятися цим питанням і підготуватися до нової промислової революції.
 
Країни з низькооплачуваною працею можуть втратити перевагу перед розвиненими країнами і відстати від них ще більше.
 
Для людини
 
Новий світ на базі цифрових технологій змінить особистість людини, оскільки Індустрія 4.0 закладе нові принципи в етику і естетику.
 
Людина зможе підлаштовувати під себе товари і послуги, а також створювати тяглість світу, який подобається конкретно йому.
 
У міру занурення людини в цифрове середовище її індивідуальна поведінка ставатиме більш оцифрованою і спровокує відчуження внутрішнього світу людини від неї самої, відсутність свободи призупинить формування людської особистісності, перекреслить сегрегацію людей, засновану на їхній ідентичності і, як наслідок, скасує поляризацію людських спільнот.
 
Для держави
 
Чим щільніше фізичний світ буде перетинатися із цифровим, тим більше з’явиться можливостей для моніторингового контролю за небажаними подіями по всьому світу за допомогою цифрових мереж.
 
Нові технології нададуть можливість громадянам впливати на політичне життя своєї держави, але Індустрія 4.0 загострить проблеми безпеки, а війни в майбутньому матимуть зовсім іншу природу.
 
Як вважає Швабе, майбутні конфлікти матимуть гібридний характер і поєднуватимуть безпосередні дії на полі бою з недержавними явищами і елементами.
 
"Межа між війною і миром, солдатом і цивільним і навіть насильством і ненасильством (кібертероризм) виявляється лякаюче розмитою. З розвитком військових технологій, появою біологічного і автономного озброєння недержавні об’єднання людей досягнуть того ж рівня смертоносності, що і держави", - говорить голова ВЕФ.
 
Окрім того, дедалі погіршуване становище середнього класу може привести до розбалансування політичних систем, що спираються на середній клас, до посилення ідей популізму, радикалізму, фундаменталізму і мілітаризму, що ми зараз уже можемо спостерігати.
 
Це, у свою чергу, призведе до посилення глобальної невизначеності.

ua.korrespondent.net
Всі статті автора

Бізнес

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією