Популярне

Обираємо шпалери для дому

З кожним роком технології та можливості для ремонту інтер’єру удосконалюються. Людям все важче зробити правильний вибір, щоб не помилитися в якості товару, не програти на ціновому ринку й не переробляти ремонт заново. Які особливості інтер’єру потрібно врахувати, щоб вибрати, наприклад, шпалери? На що потрібно звернути особливу увагу?

Перед тим, як відвідати будмаркет, визначте особисто для себе декілька положень:

1)    з якою метою Ви вирішили придбати нові шпалери?
2)    у якій з кімнат вони будуть поклеєні?
3)    який колір Вам найбільше імпонує?
4)    чи мають стіни, на яких Ви плануєте поклеїти нові шпалери, певні особливості, недоліки?
5)    яким ви уявляєте інтер’єр кімнати в майбутньому?
6)    яка Ваша матеріальна база і скільки коштів Ви готові виділити на рулон шпалер?

Відповіді на такі прості запитання допоможуть Вам зробити правильний вибір й удосконалити власне приміщення.  У статті Ви дізнаєтеся, які бувають види шпалер і як з їхньою допомогою можна приховати недоліки приміщення.

Шпалери бувають наступних видів:

1.    Традиційні (звичайні, паперові) – це шпалери, які за своєю текстурою бувають гладкі та рельєфні. Зазвичай вони недорогі, але відповідають екологічним вимогам. Стіни, покриті такими шпалерами «дихають», вони добре пропускають повітря. Недоліки: швидко зношуються, рвуться, з часом втрачають колір, втягують запахи, їх не можна протирати, бояться вологи. Висновок – традиційні шпалери потрібно буде часто переклеювати.

2.    Текстильні (на тканинній основі) – це натуральні або штучні  тканини на паперовій основі. Вони можуть бути з льону, віскози, бавовни, шовку. Як правило, мають протипожежне покриття, а також не бояться пороху, вологи і не вигоряють.

3.    Шпалери під фарбування. Зазвичай, це біле полотно з рельєфним малюнком, призначене для подальшого фарбування у будь-який потрібний колір. Головна їхня перевага – міцність.

4.    Флізелінові шпалери дуже часто бувають однотонними, практичні та довговічні. Можуть прослужити більше 10-ти років.

5.    Пробкові шпалери візуально нагадують пробкове дерево. Основна їхня властивість – теплоізоляція та звуконепроникність. Можуть бути різних кольорів. Самі такі шпалери рекомендують використовувати для стін з дефектами. Недоліки: висока ціна.

6.    Миючі шпалери – це папір, який покритий спеціальним розчином, щоб не промокав під час миття. Виготовлені за спеціальною технологією.

7.    Склошпалери. По-перше, вони не горять і мають значно більшу товщину, на відміну від усіх перелічених. Після поклеювання, яке відбувається за тим самим принципом, як і в інших шпалер,  їх потрібно пофарбувати, з урахуванням властивостей фарби. Це дозволить Вам розвивати власну фантазію: від різних смужок та квітів, до цілих картин на стіні, наприклад, в дитячій кімнаті. Важлива особливість: після фарбування шпалери повинні сохнути впродовж 12-ти годин, опісля можна наносити шар фарби повторно.

При виборі шпалер обов’язково потрібно врахувати їхній малюнок, оскільки саме від нього залежатиме вигляд інтер’єру ( не тільки колір, але й розмір приміщення).

Відповідно до кольорової гами та візерунку шпалери поділяються на:
-    квіткові. Сюди належать всі шпалери з геометричними фігурами, рослинами чи тваринами. Квіти можуть бути як дрібними, так і масивними. Великі квіти візуально зменшують приміщення, а дрібненькі й такі, що не часто зустрічаються, навпаки, - збільшують;
-    смужки.  Помагають скорегувати простір. Вертикальні полоси зменшують кімнату, але стелю роблять вищою, ніж вона є насправді. Чим ширші смужки на шпалерах – тим вужчим здається приміщення;
-    великі плями зазвичай імітують малюнки, що зображені на шкурах тварин.  Такі зображення скоріш за все підходять не для всієї кімнати, а для виділення в ній окремої зони, проте тут потрібно дуже ретельно подумати над її важливістю в інтер’єрі;
-    плямистий фон. Такі шпалери імітують дрібні «бризки» фарби. Вони ідеально підходять для того, щоб приховати нерівність стіни, але використовуються тільки в модерних стилях. Якщо кімната зроблена під класику – ці шпалери Вам не підходять.
-    однотонні. Ідеально підкреслюють наявність на стінах картин та інших аксесуарів. Недолік: їх не можна клеїти на поверхню, яка має недоліки. Ризикуєте їх всіх виставити напоказ.

До вибору стінного покриття потрібно ставитися відповідально, адже різні види шпалер здатні задовільними будь-якого господаря. Головне правильно їх співвідносити з різними предметами інтер’єру: фурнітурою, картинами, живими рослинами. Наприклад, шпалери в дрібні квіточки на кухні придадуть їй певної романтичності, горизонтальні вузенькі смужки в маленькій кімнаті зроблять її ширшою, а поєднання в одній кімнаті шпалер різних кольорів та видів зроблять її стильною, таємничою за загадковою. А якщо на віддалену стіну поклеїти шпалери темного кольору, а на всіх інших – світлою, то така «візуальна маніпуляція» зробить кімнату більш просторою. Для добре освітленого приміщення потрібно обирати «холодні кольори»: рожевий, яскраво-фіолетовий синій або сірий (але не темно-сірий!). Якщо у кімнату надходить дуже мало світла, то простір стискається. У такому випадку краще придбати жовті, помаранчеві або інші шпалери теплих відтінків. 
 

Ольга Рогацька
Всі статті автора

Дім

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією