Популярне

Відмінність у вихованні хлопчиків і дівчаток

Виховати дитину повноцінною особистістю – справа не з легких. Кожні батьки, даючи певні настанови своєму чаду прагнуть і розуму навчити, і проблем не наробити, щоб потім не було психічних відхилень чи дитячих душевних травм. Як навчитися правильно виховувати дітей різних статей?

Дівчаток не можна хвалити за зроблені справи. Якщо Ви постійно будете говорити дитині про те, як вона смачно приготувала їжу або красиво прибрала кімнату, то вона звикне, що визнання можна отримати тільки, якщо щось зробиш. Дівчинка повинна усвідомлювати, що її люблять в загальному за те, що вона господинька, помічниця, принцеса на кухні. Так формується істинна майбутня леді, коли люблять її просто за те, що вона є. Якщо Ви будете хвалити дівчинку тільки після того, як вона зробить добру справу, то у майбутньому вона зіткнеться з проблемою: любов  я можу заслужити тільки тоді, якщо щось зроблю, немає справи – немає любові.

Виховувати хлопчика потрібно з точністю до навпаки. Батьки зазвичай хвалять свою дитину в загальному, не акцентуючи уваги на його скоєних справах. Тому такий хлопчик виростає з усвідомленням того, що повинен отримувати любов просто за те, що він є. Насправді ж чоловік цінний справами. Якщо з дитинства не хвалити хлопчика за те, що він, наприклад, допоміг батькові зробити годівничку чи забити цвяхи в дошку, то у майбутньому це призведе до деградації особистості. Щоб підштовхнути хлопчика ще в дитячому віці удосконалюватися та розвиватися, потрібно щоразу згадувати про його досягнення: дуже гарно, дуже старанно, а головне – який великий об’єм роботи! Хлопчикам потрібна похвала за те, що вони досягнули, це допомагає їм впевнено крокувати до мети та здійснення мрій. Ніколи не пестіть своїх синів словами «зайченя» чи «сонечко» на людях. Хлопчику важливіше, якщо Ви принесете сконструйований ним власноруч літак і скажете : «А вгадайте, хто це зробив?», «Правильно, це мій син. Він великий молодець». Якщо дитина почує такі слова в присутності інших людей, то слугуватиме їй поштовхом для подальшої діяльності.

Натомість донька не стане кращою, якщо Ви принесете гостям її суп і будете всіх пригощати. Вона просто подумає, що їй прийдеться за все життя добре наробитися, щоб гості були задоволені. Вона ніколи більше не заслужить любові, поки усіх не нагодує.

Тому будьте обережними зі своїми словами, інакше Ваша дитина може не так їх зрозуміти і Ви самі того не помітите, як сімейне виховання попливе не в те русло. Не можна бути дуже суворими зі своїми дітьми. Допомагайте їм робити певні справи, але 70% все ж залишайте за дитиною, оскільки «Скажи мені, і я забуду, покажи мені, і я запам’ятаю, дозволь мені зробити самому, і я навчуся».
 

Ольга Рогацька
Всі статті автора

7+Я

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією