Популярне

У Києві не вистачає служб для обслуговування сліпих

13 листопада в Україні щорічно відзначають День сліпих. Саме цього дня у 1745 році в Франції народився відомий педагог Валентин Гаюї, який відкрив школи для сліпих у Парижі та Петербурзі. До міжнародного Дня сліпих Gazeta.ua дізналась про основні труднощі життя незрячих у столиці.

Метро і маршрутки

Проїхатись у самому метро незрячій людині значно легше, ніж до нього дістатись. Труднощі викликають стандартні перешкоди: бабусі, які сидять з пакунками біля входу в метро, важкі двері та ескалатори. Рідко хто поступиться своїм місцем незрячій людині. У маршрутках їздити взагалі неможливо, адже сліпий не може побачити номер маршруту. Доводиться запитувати перехожих та з їх допомогою сідати в транспорт. Водії зазвичай відмовляють незрячим у пільговому проїзді, часто ­ з нецензурною лайкою.
 

Тротуари та перехід дороги

Щоб рухатись тротуаром, незрячим потрібно мати з собою поводиря. Автівки паркуються в недозволених місцях та раптово заїжджають на  пішохідну зону. Також перешкодами стають клумби, мапи та рекламні щити. Аби безпечно перейти дорогу, сліпий має попросити про допомогу. Інакше ­ має ризик потрапити під машину. Хоча, багато водіїв зупиняються і пропускають незрячих перехожих. У нагоді стають звукові світлофори, але їх мало.

Супермаркети

Незрячий не може купити всі необхідні продукти в супермаркетах. Труднощі виникають під час вибору та зважування продуктів, усвідомлення ціни та проходу на касу. У Києві не вистачає служб для обслуговування сліпих. Вони змушені постійно просити про допомогу інших покупців чи звертатись до менеджерів торгового залу.

фото: zik.ua

Дана Гарасюта
Всі статті автора

Київ

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією