Популярне

На чому слід акцентувати увагу молодому спеціалісту при побудові власної кар’єри?

 Як правильно побудувати кар’єру? Як  зробити перші кроки у вірному напрямку, забезпечити собі перспективи подальшого зростання? - багато молодих людей, не маючи певного досвіду роботи, ставлять перед собою аналогічні запитання.

 Коли кар’єра тільки починається, бути ідеальним працівником практично неможливо. А ось звернути увагу на деякі моменти, від чогось відмовитися і уникнути помилок, правильно розставити пріоритети - це під силу будь-якій людині...

- Не бійтеся будувати великі плани на майбутнє! І тоді ви не втратите з виду свою мрію, не будете зациклюватися на дрібних проблемах, помилках, промахах, які є в житті кожної людини. Починаючи будувати кар’єру, ви повинні дивитися в майбутнє, причому далі завтрашнього дня. Якщо у вас будуть амбіційні цілі і плани, вас не зламають ні труднощі, ні невдачі.

- Для того, щоб початок кар’єри був успішним і багатообіцяючим, ви повинні вже з перших днів роботи проявляти активність, спритність і винахідливість. Більше всього в молодих фахівцях цінується енергійність, яку нечасто зустрінеш у працівниках середнього віку. Пам’ятайте, енергійність, активність і молодість - ваші головні переваги. Скористайтеся ними, щоб вас помітили. Зі своїми посадовими обов’язками і різними дорученнями намагайтеся справлятися максимально швидко і енергійно.

- Для успішного початку кар’єри також необхідно проявляти активність у взаєминах з колегами. Не бійтеся відповідальності і складних завдань, сміливо беріться за виконання будь-якого відповідального доручення. Ваше завзяття обов’язково помітить і гідно оцінить керівництво.

І не варто боятися, що ви не зможете ідеально впоратися з будь-яким завданням. Керівник знає, що у вас ще немає досвіду, але ваше безстрашність перед нелегкою справою і готовність взяти на себе відповідальність він обов’язково оцінить. І повірте, набагато гірше буде, якщо ви оголосите співробітникам або начальству, що ви ще недосвідчений працівник, а тому не ризикуєте братися за настільки важке завдання.

- Вчіться грамотно планувати свій робочий день. Причому, щоб початок кар’єри було успішним, робити це потрібно з перших днів роботи. Ви повинні навчитися правильно розставляти пріоритети при виконанні щоденних посадових обов’язків. Причому значимість цього навику буде збільшуватися відповідно посадовому зростанню. Часто початківці працівники не встигають впоратися зі своєю роботою - просто потопають в щоденній рутині, не бачачи ніякого просвіту. А як же вони збираються справлятися зі своїми обов’язками на більш високих посадах? Адже тоді обов’язків напевно стане більше.

- Не намагайтеся на роботі сидіти тихо, як мишка, сподіваючись, що ніхто вас не помітить, і черговий робочий день пройде без будь-яких ексцесів. Залишатися в тіні - погана ідея для тих, хто хоче зробити кар’єру. Така поведінка входить в звичку. Ви будете самі ускладнювати собі кар’єрне зростання, тому як практично ніколи «сірій мишці» не вдається піднятися на вершину кар’єри. Керівництво віддає явну перевагу активним, енергійним і товариським працівникам.

- Дуже складно зробити кар’єру людині, який тримається одинаком. Справа в тому, що досвід сам по собі, звичайно, приходить, але не скоро. А ось якщо у вас будуть дружні відносини з більш досвідченими співробітниками, ви зможете деякі професійні секрети дізнатися від них. Для початківця спілкування з більш досвідченими колегами дуже корисно. До речі, досвід "старших" приносить користь не тільки на початку кар’єри, але і в подальшому.

- Тільки вам вирішувати, в якій компанії ви будете починати свою кар’єру у великій або маленькій. І в першому варіанті, і в другому є свої плюси і свої мінуси. В маленькій компанії ви зможете побудувати кар’єру набагато швидше. Але тут існують певні ризики - репутація фірми на ринку, її надійність... І взагалі, як довго буде працювати і процвітати дана компанія передбачити складно, дозволить бюджет своєчасно виплачувати зарплату і т. д.. Велика компанія, зрозуміло, більш надійна і стабільна. Але на те, щоб побудувати в ній блискучу кар’єру знадобиться набагато більше часу. Зате, якщо вам доведеться шукати нову роботу, запис у вашому резюме про роботу у великій та солідної компанії буде вам значним плюсом.

Чого не слід робити молодому спеціалісту:

- Несумлінне складання резюме
Ви значно знижуєте свої шанси отримати нову роботу, якщо не складете нормальне резюме. Роботодавець не візьме на роботу кандидата без досвіду роботи, якщо той навіть не потрудився скласти хороше докладне резюме, що свідчить про його ліні і відсутності інтересу до нової роботи.

- Не вимагайте більшу заробітну плату
Початківець молодий спеціаліст має одну суттєву перевагу перед кандидатами, які мають досвід роботи - йому не потрібно платити високу зарплату, адже він ще молодий і недосвідчений. Ви позбавите себе такої переваги, якщо на співбесіді пред’явите завищені вимоги про оплату праці . Зрозуміло, ви не повинні працювати безкоштовно. Просто потрібно тверезо і адекватно оцінювати свої запити і можливості. 

- Не псуйте стосунки з колишніми співробітниками
Переходячи на нову роботу, не псуйте стосунки з колишніми співробітниками і керівництвом. Можливо в майбутньому вам знадобитися допомога когось із них, а з деякими в подальшій роботі напевно доведеться стикатися.

- Нечесність
Нечесність, в будь-яких проявах, не тільки завадить вам зробити кар’єру, вона її просто знищить, навіть  блискучу і багатообіцяючу.

Пам’ятайте, від вас багато що залежить. Ви можете зіпсувати початок своєї кар’єри, а можете забезпечити собі всі умови для її успішного стрімкого розвитку.

Ольга Протанська
Всі статті автора

Суспільство

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією