Популярне

Язичницька святиня

Храм облаштований в скельній печері на стрімкому лівому березі р. Серет. Час заснування невідомий, припускають період раннього християнства. Храм знаходиться поблизу с. Монастирок.

На стінах і стелі храму дотепер можна роздивитися залишки поганських знаків, через те печеру так і назвали - Язичницька.

У ІХ ст. в печері влаштовано православний скит. Печера має розміри 9,4х4,8 м. Вхід у вигляді широкого прорізу влаштовано вглибині, між кам'яними брилами. Праворуч перед входом є природного походження скельний навіс великого виносу, що підтримується трьома опорами з необробленого каменю у вигляді стовпів, поставлених наприкінці XІХ ст. замість первісних. Така конструкція утворила подобу галереї перед входом. У стінах печери невеликі ніші культового призначення. Вузький коридор (65 см) у товщі скелі веде з печери на невелику терасу, що нависає над прірвою.

На території пам'ятки, поблизу печери стоїть на трьох кам'яних підставках камінь-велет. Призначення й походження каменю достеменно невідоме, припускають, що він міг використовуватися як жертовник. На камені видовбаний невеликий жолоб (йому приписують функцію кровостоку) та хрестоподібне заглиблення.

З часу виникнення цього храму, в печерному гроті, який можна оглянути і нині, постійно проживали 1-2 монахи-пустельники. Коли у 1600 році тут збудували монастир, вони переселились у його келії, а печерна святиня ще довго використовувалася як каплиця для молінь. Легенда розповідає, що під час всеношних монахи помітили, як на стіні з'явилися якісь штрихи. Вони обвели їх грудкою вапняку - і, на їхній подив, перед ними постало обличчя Ісуса. Це зображення зберігається тут і донині. Цікаво, що білий фон навколо образа на фотознімках проявляється у вигляді рушника.

Відвідувачі помітили, що середовище, аура скельного храму творять сприятливий мікроклімат і навіть поліпшують самопочуття. З приходом до Монастирка у 20-му році молодого Ієромонаха отця Федюсія почало приїздити ще більше людей. Своїми щирими молитвами отець Фодюсій допомагає людям зцілюватися духовно і фізично. А ви знаєте, що ці благодатні місця можуть допомогти знайти свою долю, зміцнити сімейне щастя? А все завдяки "Хресту родинного щастя", який є неподалік печерного храму. Розповідають, що багато молодих людей, які щиро молилися біля нього, невдовзі знайшли свою долю. Якщо ви чоловік, промовте під хрестом тричі молитву "Отче наш", якщо жінка - стільки ж "Богородице Діво", - і нехай вам щастить...

Є в Монастирку й унікальна Хрестовоздвиженська церква - пам'ятка архітектури ХVІІІ ст. Вона збудована на місці дерев'яної, що згоріла. Там зберігається чудотворна ікона Пресвятої Богородиці, яка дивом вціліла під час тієї пожежі. Помоліться щиро до неї, прикладіть руку і відчуєте, як тепло пронизує ваше тіло. Свій храмовий празник церква відзначає в церкві Воздвиження Чесного Хреста. Приїдьте цього дня сюди, адже видовище це досить величне й урочисте. Від церкви до печерного храму пролягає символічна Хресна дорога. Святкова літургія розпочинається урочистим винесенням Животворящого хреста - однієї з найбільших церковних реліквій.

Наше

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією