Популярне

Перші здобутки децентралізації. Білозір’я

Білозірська об’єднана територіальна громада утворилася майже рік тому. До її складу, окрім села Білозір’я, увійшло також селище Ірдинь. За цей час у Білозір’ї вже відремонтували дороги на трьох вулицях, встановили нове освітлення, відремонтували опорну школу і дитячий садочок.  Більше про перші результати децентралізації журналісти “Громадського ТБ:Черкаси” дізнавалися у самому селі.
 

На перший погляд, село Білозір’я, яке стало центром об’єднаної громади, не відрізняється від інших. Традиційний центр із сільрадою та будинком культури, крамниці, люди на велосипедах. Утім є і те, що впадає в око: кілька нових заасфальтованих вулиць, нові ліхтарі. Доріжка, що веде до головної школи села, вмощена тротуарною плиткою, а в самій школі кипить капітальний ремонт, якого будівля не бачила вже тридцять років:
- Ми виграли конкурс, і зараз ми робимо прибудинкову територію, робимо тротуарні доріжки, міняємо вікна повністю у школі, обладнуємо кабінети хімії, біології, фізики, математики, іноземних мов, повністю поміняли меблі у всіх класах для дітей, парти, будуть встановлені мультимедійні дошки, - розповідає Володимир Міцук, сільський голова Білозірської ОТГ. - Ми зможемо сюди привозити на факультативні заняття дітей зі школи в Ірдині, та з інших шкіл Білозір’я, щоб вони наглядно подивилися лабораторні заняття хімії, біології, фізики, тому що це буде дійсно нове сучасне обладнання. На це держава нам виділила 2,6 мільйони гривень, які ми повинні освоїти.
Школа - не єдине, що змінилося у селі, відколи воно стало центром ОТГ. До Білозір’я вже не раз приїжджали з інших регіонів переймати досвід децентралізації. Володимир Павлович ділиться неабиякими планами на майбутнє:
- Ми потрапили в одну зі 159 громад, серед яких вибрали 22 громади для написання стратегії розвитку, і зараз Польща пише стратегію розвитку нашій громаді, і ми її скоро отримаємо, - каже Володимир Міцук. - Будуть залучені інвестиції, і в селище Ірдинь у першу чергу, будуть створені робочі місця, щоб наші люди там могли працювати.
Процес децентралізації передбачає створення фінансово незалежних громад, які зможуть самостійно і на належному рівні утримувати дитячі садки і школи, амбулаторії, будинки культури і клуби, дороги, інфраструктуру. Тобто фактично не ОДА вирішує, скільки грошей виділити тому чи тому населеному пункту, а громада сама управляє своїми коштами.
Залучати іноземних партнерів, брати участь у державних програмах щодо розвитку інфраструктури, збільшувати бюджет за рахунок власних надходжень - такі можливості є в кожної об’єднаної територіальної громади. Володимир Міцук говорить, що децентралізація сприяє розвитку власних підприємств та створенню робочих місць:
- Ми зацікавлені зарааз, щоб у нас всі були офіційно офрмлені в магазинах, щоб всі були оформлені на підприємствах, бо це наші кошти, із цього сплачують податки. Якщо раніше ми цього не рахували, то зараз ми рахуємо, - каже Володимир Павлович.
Попри очевидні переваги, люди все ж із пересторогою зустріли реформи у своєму селі. Колишній сільський голова Білозір’я Станіслав Ковтун розповідає, що перед тим, як створювати ОТГ, проводили роз’яснювальну роботу ледь не на кожній вулиці:
- На кожному депутатському куточку були проведені збори із жителями села для того, щоб роз’яснити людям напряму, що це дасть і який позитив буде із цього приводу, - каже Станіслав Іванович. - Спочатку все сприймали у штики, бо вже не раз людям обіцяли зміни на краще, і нічого потім не відбувалося. Народу віриться із трудом, поки вони не “пощупають” цього. І зараз “щупати” почали в чому - в асфальтуванні дороги по вул. Лесі Українки, опорну школу зробили, дитячий садочок. Зараз уже об’єднання громади дає і селищу Ірдинь вдихнути оцю новацію у розвитку селища.
Нині власних надходжень у Білозірської ОТГ - майже 10 мільйонів гривень, для порівняння - минулого року було 3,5 мільйони. Також громада отримала понад 7 млн грн державної субвенції, якої у 2015-му не було зовсім. Сільський голова Володимир Міцук каже, що за один рік дуже важко підбивати підсумки, адже процес розвитку тільки розпочався:
- Люди хочуть отримати швидкий результат: все й одразу, - говорить Володимир Павлович. - Звичайно, нам ще багато всього треба зробити, але думаю, за кілька років ви село не впізнаєте. У нас вже почав працювати ЦНАП, де люди можуть отримати потрібні документи, хоча він ще не функціонує на повну так, як треба.
У майбутньому очільник ОТГ прагне розширити громаду та приєднати ще кілька населених пунктів:
- Ми будемо давати пропозиції ще нашим сусіднім селам приєднуватися. Якщо я раніше боявся цього, то зараз у мене вже цієї боязні немає, я можу ще приєднати 7-8 тисяч людей, щоб була громада 15-16 тисяч осіб. До 15-16 тисяч - це активна діюча громада, зі старостами якої можна стати хорошою командою і працювати.

Для соцмереж:

Чи знали ви, що Польща зараз створює стратегію розвитку для Білозірської об’єднаної територіальної громади? Лише за рік після утворення ОТГ тут вже відремонтували дороги на трьох вулицях, встановили нове освітлення, відремонтували опорну школу і дитячий садочок. 

Олексій Хуторний
Всі статті автора

Інтерв’ю

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією